Ediția a V-a

25-26 aprilie | Sibiu, România

Ediţia aniversară “25 de ore de teatru non-stop” a avut loc la Sibiu în perioada 25-26 aprilie. Companii din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Craiova, Sibiu au performat alături de nume deja cunoscute ale scenei româneşti, ca Ioan Gyuri Pascu sau Ada Milea.

Festivalul, organizat de Asociaţia Culturală Bis a pornit în anul 2011 ca un omagiu adus Zilei Mondiale a Teatrului. Ideea de teatru non-stop (spectacolele şi evenimentele se succed fără încetare timp de mai bine 25 de ore; la miezul nopţii, la 5 dimineaţa, în toiul zilei) a atras încă de la prima ediţie publicul din Sibiu şi din ţară.   Festivalul se adresează cu precădere teatrelor independente şi nu este competitiv, cu jurii sau premii. Acţiunea se vrea un liant între artiştii tineri din ţară şi nume consacrate ale scenei. Ediţia din acest an, ediţia aniversară, este cea mai complexă de până acum, însumând 29 de spectacole şi evenimente în 17 locaţii din oraş.   Conferinţele au adus în faţa spectatorilor personalităţi de marcă precum: Constantin Chiriac, Coca Bloos, Dan Vasiliu, Părintele Constantin Necula.   Deschiderea a avut loc la Sala Thalia, sâmbătă 25 aprilie la ora 19.00. Cap de afiş, Ioan Gyuri Pascu. Alături de el pe scenă au pășit actori, dansatori şi muzicieni tineri, cu momente de virtuozitate: Adrian Strâmtu, George Constantinescu, Claudiu Fălămaş, Flora Pop. La Gala de deschidere comedia de calitate s-a îmbinat cu performance-ul muzical. S-a dansat step, s-a cântat live, s-au rostit pamflete, iar îndrăgitul artist Ioan Gyuri Pascu a prezentat un show de 5 stele.   Teatrul de Artă Bucureşti a prezentat ultima sa producţie, “Dureri fantomă” şi Lightwave Theatre Company a prezentat la Teatrul Gong “Iubitafizica”, după un text de Iulian Tănase (autorul a fost prezent în sală). Un eveniment inedit a fost montarea spectacolului “Casa din copac” (Auăleu Teatru Timişoara) în Casa Monument UNESCO de pe strada Turnului nr. 7, din Oraşul de Jos. “Beat Bukowski”(un performance marca BIS) alături de “Monoloagele vecinului“ (cel mai jucat one man show din teatrul independent al ultimilor ani) au întregit tabloul nocturn alături de multe alte spectacole.

La ora dimineţii s-a rostit poezie proaspătă, în Atrium Cafe, în Piaţa Mică a Sibiului, în prezenţa autorilor (Zona Nouă). La 10 dimineaţa, în Piaţa Mare a avut loc tradiţionala înviorare în pijamale coordonată de actorul Florin Coşuleţ.   Miezul zilei de duminică 26 aprilie a transformat oraşul într-un spaţiul al conferinţelor de calitate. La Librăria Humanitas profesorul Dan Vasiliu a vorbit despre funcţiile teatrului în societate, iar actriţa Coca Bloos a fost părtaşă la o întâlnire de suflet cu publicul sibian. La Librăria Habitus au conferenţia despre “Puterea cuvântului” două dintre cele mai marcante personalităţi ale Sibiului contemporan: actorul Constantin Chiriac şi teologul Constantin Necula.   Pe scena Sălii Bibliotecii Astra (scena primului spectacol de limbă română din Transilvania) au pășit cei mai tineri actori invitaţi în festival, Compania Okaua din Bucureşti, iar la ora 17.00, la Habitus, Iulia Colan (cea mai bună actriţă la FNTI) a prezentat un original şi tulburător Charlie în spectacolul “Flori pentru Algernon”.   Gazda festivalului, Compania Teatrală BIS din Sibiu a pus în scenă spectacolul “Născut în ‘90”, o mostră de teatru social autobiografic, care are în distribuţie numai actori născuţi în anul 1990.

Închiderea a avut loc duminică, 26 aprilie 2015, la ora 21.00, la Oldies Pub, cu un concert Ada Milea. Alături de artistă, pe scenă au fost prezenți Bobo Burlăcianu şi actriţa Anca Hanu.   Programul complet şi detalii despre evenimente pot fi găsite pe site-ul evenimentului  şi pe pagina de facebook.   “25 de ore de teatru non-stop” este un eveniment de pe Agenda Culturală a oraşului Sibiu, fiind realizat în parteneriat cu Primăria Sibiu şi Consiliul Local Sibiu.